+359 2 93 05 625
office@igraisrazvitie.bg


бул. Братя Бъкстон 40,
София, България, 1618


Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ikjbgpkp/igraisrazvitie.bg/templates/dd_interior_95/functions.php on line 201

Фондация „Играй с Развитие“ тръгва с „летящ старт“ в подкрепа на детския спорт

Детско-юношеските ни клубове в пет от колективните спортове вече имат свой съмишленик, готов да им помага и подкрепя. Това е новоучредената фондация „Играй с Развитие“, която ще съсредоточи усилията и дейността си за съфинансиране на проекти на клубни отбори във футбола, волейбола, баскетбола, водната топка и хандбала.

На пресконференция в зала „Родина“ на Националния стадион „Васил Левски“ представители на Управителния съвет на фондацията разкриха подробности за бъдещата й дейност, както и мотивите си за започване на този амбициозен проект.

Учредители на „Играй с Развитие“ са главният мениджър на Корпорация „Развитие“, Александър Александров, който е председател на УС и главният редактор на списание „Спринт“ Николай Кръстев – изпълнителен директор на фондацията. Останалите членове на управляващия орган са търговският директор на Joma България Валентин Николов, изпълнителният директор на БФС Антон Попов и изпълнителният директор на S media Тодор Иванов.

Проектът е амбициозен, тъй като всички заели се с него имат богат опит с дарителството на детския спорт и самочувствието от организираните и подпомогнати до момента прояви.

Александър Александров даде пример с националната волейболна скаут лига 2016/2017, на която корпорация „Развитие“ бе генерален спонсор и съорганизатор, съвместно с волейболната федерация. Грандиозното състезание, обхванало 72 отбора, момчета и момичета, показа положителния ефект от сътрудничеството между бизнеса и федерациите, като Александров специално благодари на ръководството на БФВ и нейния президент инж. Данчо Лазаров.

Създаването на фондациято обаче е еволюиране на дарителството, изтъкна Александров.

"Опитваме се да следваме световната практика, че корпорациите трябва да допринасят на обществото, връщайки на хората част от парите за спорт и полезни дейности. Бизнесът печели пари, фондациите събират пари. Това ще направим с фондация "Играй с Развитие". Тя обаче няма да финансира, а ще съфинансира проекти“, заяви Александър Александров, като изтъкна, че „без помощта на съмишленици и партньори и най-добрите намерения ще останат във въздуха."

Фондацията ще подкрепя проекти, свързани най-вече със закупуването на спортни пособия и екипировка, тренировъчни лагери и участието или организирането на международни турнири у нас и в чужбина.

Скоро ще е готов и сайтът на „Играй с Развитие“ – igraisrazvitie.bg, където подробно ще бъдат представени условията за кандидатстване и необходимите документи за това.

Проектите ще бъдат оценявани от 3-4-членни комисии, създадени от експерти в петте колективни спорта, а окончателното решение се взима от Управителния съвет.

"Играй с Развитие" стартира с начален капитал от 100 хиляди лева, който по думите на Александров, ще даде спокойствие за работа в началото. Предвиждат се най-различни форми за набиране на средства – от кандидатстване по проекти на спортното ведомство, до приемане на частни дарения и организиране на търгове с предмети и екипировка на известни спортисти. В тази връзка Александър Александров сподели, че ще предложи на УС 50 % от приходите от тези търгове да бъдат превеждани по сметката на лекуващия тежко онкологично заболяване 12-годишен баскетболист от Сливен Стилиян Колев.

 

 

От своя страна изпълнителният директор Николай Кръстев коментира защо фондацията ще съфинансира специално и само детско-юношески клубове, най-вече за екипировка, тренировъчни лагери и участия в състезания у нас и в чужбина.

Практика е, по думите му, в повечето клубове дейността им да се осъществява единствено от таксите, които плащат родителите. Не всички родители обаче имат възможности. Така половината от състезатели са екипирани, голяма част от тях не могат да заминат. Това отбор ли е? Край на тази практика ще се опита да сложи фондация "Играй с Развитие", заяви Кръстев.

Фондацията тръгва с „летящ старт“, тъй като вече участва в подкрепата за два осъществени проекта – пътуването за международен волейболен турнир в Новой Уренгой на сборен отбор от скаути и детски турнир по футзал в Русе.