+359 2 93 05 625
office@igraisrazvitie.bg


бул. Братя Бъкстон 40,
София, България, 1618

Вярвайте в децата, защото те са нашето бъдеще

Главният мениджър на корпорация "Развитие" и председател на УС на фондация "Играй с Развитие", Александър Александров, в интервю пред nabludatel.bg

Г-н Александров, ще споделите ли пред нашите читатели откъде научихте за болестта на Стилко и защо взехте съдбата на 12-годишен баскетболист от Сливен присърце? Моля, разкажете ни.
Разбрах от създадената във фейсбук страница за набиране на средства за съдбата на Стилиян. Говорих също с неговата майка. Живко Желязков от Сливен ми предложи да направим един волейболен турнир, за да съберем пари за детето. Бях поканен за патрон на това събитие. Събрахме не малка сума от този турнир, за което съм много щастлив. Но още по-щастлив съм, че нещата се нареждат положително за Стилко.

Г-н Александров, разкажете малко повече за проекта волейболна Скаут лига?
Пламен Константинов ми предложи да подкрепя първото издание на лигата, когато играеха само момичетата и то предимно Галата, през пролетта на 2016 г. Това бе началото, което завърши след една година с международния турнир в гр.Бургас. С БФВ сключихме два договора, които бяха основата на нашето взаимодействие. Идеята бе на федерацията Корпорация "Развитие", която стана генерален спонсор. Ние изпълнихме с финансиране и организация амбициозния проект, за който се счита, че няма равен в Европа. Дори добавихме и международен финал. По този начин участваха общо 76 отбора с около 1200 - 1300 деца. Игра се в повече от 10 града в продължение на шест месеца. През цялото време взаимодействахме с федерацията основно с Владо Николов и г-н Сланчев. От наша страна партнираше Велин Крачанов. Отделно получихме голяма подкрепа от всички регионални представители на БФВ. Получихме морална подкрепа от легендите на спорта П. Константинов, Владо Николов, Борислав Кьосев, Любо Ганев, Евгени Иванов, Антонина Зетова, Мила Рангелова. Финансово ни подкрепиха Спортен комплекс "Аквалайв" Кранево с главен мениджър Орлин Джелепов, "Джома България", съсобствениците Иван Василев и Валентин Николов. Подкрепа също ни оказаха кметовете и кметствата от Бургас, Пловдив, Видин, Велинград, Стара Загора. Специално искам да отбележа подкрепата на министър Красен Кралев. Той стана първият висш държавен чиновник, който недвусмислено похвали Корпорация "Развитие" като частна бизнес структура, която прави много за развитието на спорта за подрастващите в България. Помогна ни и служебният министър проф. Дашева, особено при финансирането на финала на момчетата. Накрая благодарих на моя личен помощник Стефан Ангелов, който бе хвърлен на фронта "Скаутска лига" и на моята съпруга Божана, която се занимаваше с финансовата логистика и отчетите на грандиозното състезание. Всичките 400 хил. лева, които бяха необходими за децата-волейболисти минаха през нейните ръце. Благодаря й специално, защото свръхусилията около Лигата и създадоха определен дискомфорт около моите страдания и притеснения.

На 28.02.2018 беше премиерата в столицата на филма „Острови на нормалността“. През март се очаква да се състои премиерата в град Сливен. Защо Сливен?
Защо Сливен? Защото във вашия град се случват чудесни неща. Работи се много добре и вашите деца участваха и направиха добро класиране в този турнир. Тук показвате как се случват нещата с децата, което е похвално.

Откъде тази страст във вас да помагате на децата? Религиозен човек ли сте? Нещо трябва да ви е разтърсило, трябва да има причина, за да помагате толкова много на хората? Имате ли други скорошни проекти?
Когато създадохме Корпорация „Развитие“ ,аз избрах основната грижа да бъде за децата. Даряването и подпомагането за децата е важна част от живота на „Развитие“. Подпомагаме децата в спорта, както и домове за сираци, деца в риск. Дълги години се занимавах с футбол. Бях президент на ФК Академик София. Работех предимно в сферата футбол. Преди две години започнах проекта Скаут лига като миналия сезон я финансирах изцяло с 400,000 лв. Тази година създадох Фондация „Играй с Развитие“, която подпомага талантливи деца. Подпомагаме волейбол, баскетбол, футбол, хандбал и плуване. Разбира се, не подкрепяме само децата в спорта, подкрепяме и в изкуството. Имаме литературен конкурс „Развитие“ с не малка парична награда. Мисля, че добре се справяме с помощта за талантливите хора в България.
Бих казал, че съм вярващ човек, но не религиозен. Имах един много тежък период в моя живот. Разболях се…Човек ,когато е така и се замисля за много неща. В онзи момент осъзнах, че животът е твърде кратък и времето ни тук е малко. Тогава обърнах голямо внимание на децата. Те го заслужават със своите таланти. Те са нашето бъдеще и трябва да инвестираме в тях. Трябва да се подкрепяме и да вярваме в тях. В България има много качествени деца с много дарби и таланти. В тази връзка за тази година имаме три основни проекта: във волейбол, баскетбол и хандбал.Ще направим два национални отбора момчета и момичета до 16 г. и международния гала турнир за Скаут лигата в гр. Бургас.

Харесва ли ви гр.Сливен? Какво ще пожелаете на нашите читатели?
Харесвам нашия край. Аз съм родом от Стара Загора и обичам този край. Храсвам града ви и вярвам, че е едно добро място за живеене и ще става още по-добро за развитието на сливенските деца.
На вашите читатели пожелавам да са здрави, позитивни и успешни. Да вярват в децата, защото те са нашето бъдеще. За финал искам да поканя сливналии на премиерата на нашия филм „Острови на нормалността“. Ще ви хареса. Мястото и датата ще ви съобщят допълнително на сайта на КДА „Развитие“. Успех и на добър час!